Ketogeen dieettherapie kan vanaf de geboorte al opgestart worden. Het geven van borstvoeding hoeft niet uitgesloten te worden en kan veilig worden opgenomen in het dieet onder deskundige begeleiding zonder dat ze de effectiviteit ervan verminderen.

Kom alles te weten over het medisch ketogeen dieet bij zuigelingen:

Wanneer kan het ketogeen dieet worden opgestart?

Ketogeen dieettherapie kan, onder medische begeleiding, vanaf de geboorte al opgestart worden.

Voordelen van een vroege start van ketogeen dieettherapie

Er zijn een aantal voordelen aan een vroege opstart van het medisch ketogeen dieet. Bij baby’s:

  • wordt de eerste maanden enkel vloeibare voeding gegeven. Wanneer aanbevolen door het behandelteam, kan het gebruik van medische voeding met de juiste ketogene ratio als flesvoeding, in dit geval het dieet vereenvoudigen en zo zorgen voor een hogere therapietrouw. In vergelijking met oudere kinderen is het uitvalspercentage lager.
  • is de duur van de dieetbehandeling vaak korter dan op latere leeftijd (tussen 10 en 13 maanden).
  • is de werkzaamheid van het ketogeen dieet bij refractaire epilepsie hoog.

Borstvoeding bij ketogeen dieettherapie

Het opstarten van een medisch ketogeen dieet op hele jonge leeftijd betekent niet dat moedermelk en borstvoeding uitgesloten moeten worden. Borstvoeding of afgekolfde melk kunnen veilig worden opgenomen in het dieet onder deskundige begeleiding zonder dat ze de effectiviteit ervan verminderen. Vraag altijd raad bij je diëtist.

Lees ook het ervaringsverhaal van Stephanie over het succesvol voortzetten van borstvoeding aan haar epileptisch zoontje.

Starten met de eerste hapjes bij het ketogeen dieet.

De overgang naar vaste voeding is een belangrijke mijlpaal in het leven van elk kind. Het is het moment waar hij nieuwe texturen en nieuwe kleuren zal ontdekken en zijn smaak zal ontwikkelen voor het voedsel dat deel uitmaakt van zijn dagelijkse voeding. Hoe eerder hij geniet van de ontdekking van deze nieuwe smaken, hoe beter hij later in staat zal zijn om de voedingsmiddelen in zijn dieet te variëren.

Tussen 4 en 6 maanden zijn er verschillende signalen die erop kunnen wijzen dat je kind klaar is voor deze grote stap: hij kan zijn hoofd en lichaam ondersteunen, hij is geïnteresseerd in het eten om hem heen, brengt voorwerpen naar zijn mond... Dan is het tijd om hem kennis te laten maken met het plezier van eten, met instemming en steun van je behandelteam.

Geleidelijk aan zal je kind het aantal keren dat hij per dag eet verminderen, door borstvoeding of een van zijn flessen te weigeren. Elk kind is uniek en heeft zijn of haar eigen tempo, maar spontaan regelt hij zichzelf om het ritme van 4 maaltijden per dag te benaderen: ontbijt, lunch, tussendoortje en diner. Deze moeten dan natuurlijk de juiste ratio van vet tot koolhydraten bevatten voor je kind. Je diëtist zal er zijn om je bij deze stap te ondersteunen.

Inspiratie voor bijvoeding recepten

Op deze pagina lees je alles over ketogeen koken, en welke voedingsmiddelen je wel of niet kunt gebruiken. Een keer dat je de nieuwe ingrediënten en technieken beheert, is het gemakkelijk om de maaltijden van je kind te variëren. Er bestaan veel lekkere recepten, met of zonder gebruik van medische voeding, waarvan hieronder een paar voorbeelden die passen binnen een 3:1 ketogeen dieet. Die kun je dan ook als inspiratie gebruiken om er zelf andere te bedenken!

 

Hartig: courgettepureeZoet: compote van aardbeien en rabarber

Ingrediënten voor 1 portie

10 g de KetoCal® 3:1*
5 g koolzaadolie
25 g mascarpone
110 g rauwe pompoen

20 g frambozen (vers of diepvries)
10 g appels
40 g rabarber
12 g boter
3 tot 5 druppels vloeibare zoetstof

 

Bereiding

  1. Snij de rauwe courgette in blokjes en kook in een grote hoeveelheid kokend water voor 25 minuten.
  2. Giet de courgette  af en meng met deolie, mascarpone en KetoCal® 3:1*.
  3. Breng indien nodig op smaak.
  4. Laat 2 minuten afkoelen voor een dikkere consistentie.
  1. Kook het fruit gaar in een beetje water.
  2. Voeg de boter en een paar druppels zoetstof vloeistof in het hete fruitmengsel en vervolgens meng alles.
  3. Koel serveren.

 

Voedingswaarden voor 1 portie

Ratio 3:1
216,2 kcal
21 g vet
4.2 g koolhydraten
2.6 g eiwit

Ratio 3:1
110 kcal
9.9 g vet
2.5 g koolhydraten
0.8 g eiwit

 

Hartig: pompoencrumble Zoet: kokos panna cotta

Ingrediënten voor 1 portie

150 g rauwe pompoen
15 g parmezaan
10 g olie
15 g KetoCal® 3:1*
10 g boter

5 g KetoCal® 3:1*
55 g kokosroom
1/4 gélatine blaadje
enkele druppels vloeibare zoetstof

Bereiding

  1. Crumble beslag: meng de boter, KetoCal® 3:1* en Parmezaanse kaas.
  2. Kook de pompoen en pureer deze tot een puree.
  3. Meng de olie erdoor.
  4. Voeg het crumble beslag toe en bak 15 minuten op 180°.
  1. Week het stukje gelatineblad.
  2. Verwarm tegelijkertijd de kokosroom. Haal de pan van het vuur als de room kookt, voeg vervolgens de uitgewrongen gelatine en KetoCal® 3:1* toe.
  3. Meng het mengsel met een paar druppels zoetstof.
  4. Zet het mengsel in de koelkast voor 3 uur.

Voedingswaarden voor 1 portie

Ratio 3:1
399 kcal
28.6 g vet
6.1 g koolhydraten
3.3 g eiwit

Ratio 3:1
139.5 kcal
13.5 g vet
2.7 g koolhydraten
1.8 g eiwit

 

Hartig: brocoli flanZoet: yoghurtdrankje met banaan

Ingrediënten voor 1 portie

15 g KetoCal® 3:1*
10 g boter
20 g room met min
30 % vet
15 g ei, geklopt
90 g rauwe broccoli

10 g banaan
55 g room met min 30% vet
20 g yoghurt griekse stijl, zoals Oikos
5 g KetoCal® 3:1*

Bereiding

  1. Kook de broccoli in een grote hoeveelheid kokend water gedurende 10 minuten.
  2. Klop tegelijkertijd het ei los, voeg de gesmolten boter, de room en de KetoCal® 3:1* toe.
  3. Wrijf een mini-ovenschaal in met boter, plaats de broccoli en voeg vervolgens het mengsel toe.
  4. Bak 25 minuten op 180°C.
  1. Mix alle ingrediënten samen.
  2. Plaats in de koelkast.
  3. Voeg een beetje water toe indien de textuur te vast is.

Voedingswaarden voor 1 portie

Ratio 3:1
272.9 kcal
26.5 g vet
3.9 g koolhydraten
4.7 g eiwit

Ratio 3:1
230 kcal
22.9 g vet
5 g koolhydraten
2.7 g eiwit

 

Hartig: gratin van  aubergine en hamZoet: ijs

Ingrediënten voor 1 portie

160 g aubergine
10 g ham
20 g room met30%  vet
5 g KetoCal® 3:1*
5 g gruyère kaas
19 g olijfolie

5 g KetoCal® 3:1*
30 g mascarpone
20 g aardbeien of frambozen, vers of diepgevroren
Enkele druppels vloeibare vloeistof.

 

Bereiding

  1. Meng de room met KetoCal® 3:1.
  2. Leg in een schaal afwisselend een laag  ham, aubergine en room.
  3. Strooi de Gruyère kaas erover.
  4. Bak voor 15 minuten op 180°C.
  1. Meng de aardbeien of frambozen met de mascarpone, KetoCal® 3:1 en een paar druppels zoetstof.
  2. Doe het mengsel in een geschikte schaal en vries in.
  3. Mix het ijs elke 30 minuten voor 2 uur.

Voedingswaarden voor 1 portie

Ratio 3:1
320 kcal
31.1 g vet
5.2 g koolhydraten
5.3 g eiwit

Ratio 3:1
155.9 kcal
15.1 g vet
3 g koolhydraten
2 g eiwit

*KetoCal 3:1 is voeding voor medisch gebruik. Dieetvoeding bij medicatieresistente epilepsie of andere aandoeningen waarbij een ketogeen dieet geïndiceerd is. Te gebruiken onder medisch toezicht.