Wanneer je samen met je behandelteam hebt besloten om te starten met het medisch ketogeen dieet, begint nu het praktische traject en de dagelijkse uitvoering van het dieet! De overstap naar een ketogeen dieet kan in het begin even wennen zijn, maar uiteindelijk vind je vanzelf een nieuwe routine. Op deze pagina vind je praktische informatie, handige tips én stapsgewijze begeleiding om het ketogeen dieet gemakkelijk in je dagelijkse routine op te nemen.

Lees alles over de start van het ketogeen dieet:

Zo volg je gemakkelijk het medisch ketogeen dieet

Het ketogeen dieet draait om het beperken van koolhydraten en het verhogen van vetten. Hierdoor wordt je gebruikelijke menu dagelijks omgezet naar een ketogene variant, waarbij de verhouding (de ratio) van vetten, eiwitten en koolhydraten nauwkeurig in balans moet zijn. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar dat valt reuze mee! Want door een paar eenvoudige tips toe te passen, wordt het volgen van het ketogeen dieet een stuk gemakkelijker:

  • Plan je maaltijden vooruit. Door je maaltijden voor de week vooruit te plannen, voorkom je verrassingen en zorg je ervoor dat je altijd de juiste ingrediënten in huis hebt.
  • Maak een keer per week veel ketogene gerechten klaar en vries ze in. In plaats van iedere dag te koken, kook je een of twee keer per week grotere hoeveelheden. Als de diepvries altijd goed aangevuld blijft, dan hoef je de berekening maar een keer te maken en kun je toch genoeg variëren. Lees hier meer over meal prepping bij een keto dieet.
  • Veel maaltijden kunnen aangepast worden naar een ketogene variant. Het is fijn als iedereen in het gezin min of meer hetzelfde eten kan krijgen, zelfs wanneer iemand een ketogeen dieet volgt. Gelukkig kunnen veel maaltijden aangepast worden, door de hoeveelheid vet in het gerecht te verhogen, een extra vet bijgerecht of dessert te serveren, keto varianten voor koolhydraten te gebruiken of de hoeveelheden aan te passen. Lees hier meer over hoe je ketogene maaltijden kookt voor het hele gezin.

De verwachting dat het medisch ketogeen dieet eentonig of smakeloos is, is inmiddels achterhaald. Dankzij vele smakelijke keto-recepten is er voor iedereen volop keuze, waardoor je met plezier kunt genieten van gevarieerde en voedzame maaltijden, die passen binnen jouw ketogene levensstijl.

Hoe kan ik mijn ketogene keuken inrichten?

Er zijn een aantal essentiële tools die je niet mag missen bij het ketogeen koken! Met deze items bereid je moeiteloos heerlijke ketogene gerechten. Hieronder vind je een lijst met onmisbaar keukengerei voor in je ketogene keuken :

  • WEEGSCHAAL
    Een digitale weegschaal die op een gram nauwkeurig weegt is essentieel. Zorg altijd voor een extra set batterijen in huis, om te voorkomen dat de weegschaal er mee stopt tijdens het bereiden van een maaltijd.
  • REKENMACHINE
    Voor een zorgvuldige berekening van de recepten. Ook zijn er berekeningsprogramma's beschikbaar zoals KetoCalculator van Nutricia (zie pagina 21). Vraag uw diëtist hiernaar.
  • SILICONEN BAKBLIK EN MUFFINVORM
    Dit materiaal zorgt ervoor dat het product er makkelijk uitgaat en er geen restjes achterblijven dat de ratio van het recept kan veranderen.
  • VOORRAADBAKJES
    Zo kan er in grote hoeveelheden worden gekookt en overige porties worden ingevroren. Dit scheelt veel tijd in de keuken.
  • SPATEL
    Tijdens het bakken is het belangrijk om het hele recept te gebruiken, een spatel zorgt ervoor dat er geen restjes meer in de mengkommen achterblijven.

Welke voedingsmiddelen moet ik bij de hand hebben?

De basis van de ketogeen dieettherapie is gebaseerd op gewone, dagelijkse producten, en de meeste voedingsmiddelen zijn gewoon te koop in de supermarkt. Bekijk altijd de voedingswaardetabellen van de producten, met name het vet- en koolhydraatgehalte, aangezien dit flink kan verschillen per merk.

Wees ook alert op producten die vermelden ‘vernieuwde receptuur’ of ‘verbeterde smaak’ aangezien de voedingswaarde dan veranderd kan zijn. Voor bijzondere voedingsmiddelen zoals koolhydraatarme pasta’s, meel en brood kun je terecht bij gezondheidswinkels, een apotheek of online.

Op deze pagina vind je meer informatie over ketogene voedingsmiddelen, waaronder een lijst met basisproducten, die volgens ons onmisbaar zijn bij het koken van ketogene recepten.

Hoe ziet een dag op ketogeen dieet eruit?

Bij ketogeen dieetherapie wordt een gewoon menu dagelijks omgezet in een ketogeen menu, waar alle recepten een bepaalde ratio moeten volgen. Hieronder zijn enkele voorbeelden van een maaltijdplan (ontbijt, lunch, diner, eventueel snacks) met verschillende ratio’s.

To download: Maaltijdplan met een 3:1 ketogene ratio.

To download: Maaltijdplan bij een MAD dieet.

To download: Maaltijdplan met een 4:1 ketogene ratio.

Deze materialen zijn uitsluitend bedoeld ter illustratie voor educatieve doeleinden. Raadpleeg altijd je diëtist bij het opstellen van jouw maaltijden.

Hoe kan ik uit eten gaan op het ketogeen dieet?

Het is zeker mogelijk om uit eten te gaan terwijl je het ketogeen dieet volgt! Het is vooral een kwestie van slimme keuzes maken en goed voorbereid zijn. De meeste restaurants bieden een online menu aan, zodat je een kijkje kunt nemen voordat je eropuit trekt. Neem ook je weegschaal mee zodat je het eten gemakkelijk kunt portioneren.
Best bel je van tevoren om uit te leggen wat het ketogeen dieet is en waarmee rekening gehouden moet worden.

Hoe kan ik ketogeen koken simpel houden?

Batch cooking
Daar heb je misschien al van gehoord? Batch cooking is een methode waarbij je meerdere maaltijden tegelijk bereidt en deze vervolgens bewaart om later op te eten. Het komt erop neer om in de plaats van iedere dag te koken, éen of twee keer per week grotere hoeveelheden voor te bereiden.

Invriezen, met een duidelijk overzicht
De maaltijden die je in grote hoeveelheden maakt, kun je nadat ze afgekoeld zijn in kleine bewaarbakjes invriezen. Denk eraan om op ieder bakje de uiterlijke houdbaarheidsdatum, de naam van het gerecht en om welk soort gerecht het gaat te vermelden. Het kan handig zijn om over een aparte diepvries voor de ketogene maaltijden te beschikken, met specifieke lades voor de ontbijt-, de lunch- en avondmaaltijden en de tussendoortjes.

Whiteboard met bovenstaande basisproducten
Typische ingrediënten die daarop komen te staan zijn macadamianoten, diepvriesspinazie, lijnzaadolie, boter, verschillende soorten rood fruit, slagroom, koolhydraatvrije siroop, roomboter, mayonaise, koolhydraatarme spaghetti, avocado en indien van toepassing, medische voeding.

Welke ondersteuning kan ik nog vinden bij KetoCafé?

Nutricia biedt een KetoKit aan speciaal voor patiënten die starten met de ketogeen dieettherapie. Hierin zitten onder andere de basisbenodigdheden voor in de keuken. Vraag je diëtist voor meer informatie!

Bovendien vind je op deze website verschillende hulpmiddelen om je te ondersteunen bij het ketogeen dieet.

Veelgestelde vragen voor beginners bij het ketogeen dieet

Het ketogeen menu kan dan als basis dienen voor het hele gezin, mits er bepaalde aanpassingen worden gemaakt. De hoeveelheid vet moet naar beneden getrokken worden, en daarvoor kunnen in de plaats extra eiwitten geserveerd worden, bijvoorbeeld in de vorm van kaas of vlees. Er zijn verschillende mogelijkheden om, ook in een gezin waarin iemand het ketogeen dieet dient te volgen, een maaltijd opgediend krijgt wat lijkt op wat alle familieleden eten. Het vraagt wat tijd, rekenwerk (om de aanpassingen te maken) en creativiteit. Maar uiteindelijk wordt het steeds makkelijker en is het zeker de moeite waard.

Het is natuurlijk belangrijk om in de gaten te houden of er bijwerkingen optreden. Dit is een van de redenen waarom je goed begeleid wordt bij het opstarten. Vooral aan het begin van de dieettherapie kan er sprake zijn van (tijdelijke) bijwerkingen, maar meestal zijn deze goed te behandelen. De meest gebruikelijke bijwerkingen zijn maag/darmklachten zoals diarree, obstipatie, misselijkheid en/of overgeven, moeheid, lusteloosheid en klammig aanvoelen. Op de langere termijn zal de gezondheid regelmatig gecontroleerd worden, bijvoorbeeld op cholesterol, nierstenen en osteoporose. Daarnaast wordt bij kinderen goed in de gaten gehouden of zij voldoende groeien. Ook al is deze dieettherapie vetrijk, toch is er bij een juiste energieberekening in principe geen sprake van gewichtstoename. De vetten komen immers in plaats van koolhydraten. Vraag altijd advies aan jouw behandelteam over mogelijke bijwerkingen in jouw specifieke situatie.