Ketogeen dieettherapie is een optie voor patiënten met epilepsie die niet of onvoldoende reageren op anti-aanvalsmedicatie of die onaanvaardbare bijwerkingen hiervan ervaren. Dit wordt ook wel refractaire epilepsie genoemd of moeilijk instelbare epilepsie. De dieettherapie kan worden toegepast in elke levensfase, dus bij zuigelingen, kinderen en volwassenen, mits onder goede medische begeleiding.
Kom alles te weten over het medisch ketogeen dieet bij volwassenen
Wat is het doel van ketogeen dieettherapie?
Het doel is het aantal epileptische aanvallen te verminderen en/of de ernst van de epileptische aanvallen te verminderen. De dieettherapie kan in sommige gevallen leiden tot aanvalsvrijheid. Ook kan het leiden tot vermindering van benodigde anti-epileptica medicatie, altijd in overleg met de behandelende arts. Het uiteindelijke resultaat en de manier waarop iemand reageert op de ketogeen dieettherapie hangt van vele factoren af en is moeilijk te voorspellen.
Is ketogeen dieettherapie bij volwassenen haalbaar en vol te houden?
Ja, al is het overstappen naar de ketogeen dieettherapie natuurlijk wel even wennen. Omdat er een beperking noodzakelijk is van koolhydraten en er dus een aantal aanpassingen in je eetgewoonten moeten gebeuren. Het is belangrijk om te beseffen dat het dus, vooral op latere leeftijd, een bepaalde inzet vraagt. Maar het is zeker goed te doen en je staat er nooit alleen voor! Er komen steeds meer handige websites zoals KetoCafé, boeken en hulpmiddelen die het makkelijker maken om de dieettherapie uit te voeren.
Ook zijn er op sociale media groepen van patiënten die ervaring hebben en waar je vragen kunt stellen. Ga voor inspiratie zeker eens naar onze facebook en instagram pagina’s kijken!
Uitdagingen keto dieet
1. Het is strikt
Maak je je zorgen vanwege striktheid? Het dieet vereist inderdaad een strikte beperking van koolhydraten en een hoge vetinname. Maar met nauwkeurige planning en consistentie, en dankzij alle tips en suggesties die beschikbaar zijn vanuit het behandelteam, van andere gebruikers van de dieettherapie of websites en (kook)boeken, zul je na de eerste paar maanden waarschijnlijk in een nieuwe routine komen. Dat de ketogeen dieettherapie niet smakelijk zou zijn, is echt een fabel die inmiddels achterhaald is door de vele recepten!
2. Er zijn bijwerkingen
Maak je je zorgen over bijwerkingen? Tijdens de eerste weken kunnen inderdaad bijwerkingen optreden. Doorzettingsvermogen is nodig om deze fase te doorstaan, want meestal zijn deze tijdelijk en goed te behandelen. Het behandelteam zal dit natuurlijk goed in de gaten houden.
3. Bereken je voeding
Maak je je zorgen over monitoring? De ketogeen dieettherapie is een nauwkeurig en precies berekend medisch dieet. Voor elke maaltijd en voor elk tussendoortje dient de verhouding vetten, eiwitten en koolhydraten de juiste te zijn. Dit gebeurt allemaal onder begeleiding en toezicht van een ervaren multidisciplinair medisch behandelteam, met regelmatige controles. Je kan de verhouding tussen vetten, eiwitten en koolhydraten ook makkelijk berekenen met de KetoCalculator.
4. Lange termijn
Maak je je zorgen over de duur van het dieet ? Het is belangrijk om in te zien dat het niet noodzakelijk lange termijn hoeft te zijn. Het ketogeen dieet wordt meestal twee jaar, soms langer gevolgd. Meestal wordt wel binnen vier maanden duidelijk of het dieet tot verbetering leidt, soms zelfs eerder. Als het niet helpt, wordt het dieet binnen enkele weken afgebouwd, in overeenstemming met het behandelteam.
Is het ketogeen dieet bij volwassenen anders dan bij zuigelingen of jonge kinderen?
Ja, het ketogeen dieet wordt altijd aangepast door het behandelend ketoteam aan de leeftijd, gezondheidstoestand en individuele behoeften van de persoon die het volgt. Inmiddels kennen we diverse varianten afgestemd op verschillende leeftijdscategorieën. Daarnaast bestaan er ook diverse medische voedingen afgestemd op leeftijd, om het volgen van het dieet makkelijker te maken.
Bij zuigelingen en jonge kinderen wordt het klassieke ketogeen dieet vaak gebruikt. Dit dieet heeft een strikte verhouding van vetten tot koolhydraten en eiwitten (meestal 4:1 of 3:1). Het is rijk aan vetten en is beperkt in koolhydraten en eiwitten.
Bij volwassenen kunnen verschillende varianten van het ketogeen dieet worden gebruikt, zoals het gemodificeerde atkins dieet (MAD), met een minder strikte verhouding en meer flexibiliteit.
Is het volgen van een medisch ketogeen dieet mogelijk tijdens zwangerschap ?
Op dit moment is er nog weinig bekend over het effect van ketose op het ongeboren kind waardoor nog geen vaste richtlijn bestaat. In dit geval wordt op basis van de individuele situatie afgestemd met de behandelend arts of het ketogeen dieet kan worden opgestart of verder gezet voorafgaand of tijdens de zwangerschap.
MAD dieet wordt bij volwassenen toegepast en in specifieke situaties ook bij kinderen.
Hoe kan ik ketogeen dieettherapie opstarten ?
Wanneer je interesse hebt in ketogeen dieettherapie als behandeloptie bij moeilijk behandelbare epilepsie, neem dan contact op met je verpleegkundig specialist, behandelende arts of neuroloog. Zij geven uitleg en maken een eerste inschatting van de haalbaarheid van het dieet in jouw situatie.
Het medisch ketogeen dieet vraagt om begeleiding en toezicht van een ervaren multidisciplinair medisch behandelteam. Zij begeleiden je bij de voorbereiding, het starten en volgen van de dieettherapie. Ook zullen ze samen met jou de effecten en mogelijke bijwerkingen nauwkeurig volgen.